Sokszor gondoljuk azt, hogy a társunk, barátunk, szüleink nem szeretnek eléggé minket, s ez a gondolat sok konfliktust idéz elő a különféle társas kapcsolatainkban.

Tanult minták mentén

Az emberek azonban különbözőek, tanult mintáik szerint reagálnak a világra, s szintén e tanult minták mentén mutatják ki szeretetüket is. Amikor vádaskodunk, ítélkezünk, hogy a másik ember nem szeret eléggé, gondoljuk át, hogy biztos így van ez? Egész biztosan nem szeret a párom, a barátom, az anyukám vagy az apukám? Vagy csak nem úgy szeret, ahogy mi elvárnánk? Gary Chapman 5 területre osztotta fel azt, hogy milyen módokon közölhetünk és várhatunk szeretetet emberi kapcsolatainkban.

Szeretetnyelvek

Az öt szeretetnyelv a következő:

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Ismerd fel, hogyan működsz!

Ezek közül mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat ránk az összes többinél. Ez a saját életemben is igaz, felismertem, hogy a párom teljesen más szeretetnyelvet beszél, mit én, s bizony időbe tellett, míg elfogadtam, hogy nem arról van szó, hogy nem szeret, hanem másképp szeret, a saját eszközeivel, a saját tanult módján.

Érdemes felülvizsgálni kapcsolatainkban, hogy mi milyen nyelvet beszélünk, s a társunk mit értékel tőlünk. Látványosan javíthatunk a kommunikációnkon és a kapcsolódásaink minőségén, ha ezt megvizsgáljuk, és átértékeljük magunkban.

Fontos tudni, hogy mindenki a saját szeretetnyelvén kommunikál, és ugyanezt várja a másik embertől is viszonzásképp. Ahogy én adom a szeretetem, egyáltalán nem biztos, hogy a másiknak az kedvező. Hiszen hányszor halljuk, hogy „ha igazán szeretne, megtenné ezt és ezt”. Az önismeret abban segít, hogy tudjuk, mi milyenek vagyunk – az önismeret segít tudatosan figyelni a saját elvárásainkra. Ha tudjuk, hogy az, ami minket boldoggá tesz, egyáltalán nem biztos, hogy a páromat, barátomat is boldoggá teszi, akkor felismerem, hogy kérhetem a szeretetnyelvem való kommunikációt tudatosan, de én is dolgozhatok azon, hogy a másik nyelvét elsajátítsam. Ha ez megtörténik, észrevétlenül is boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és konfliktusmentesebbek lesznek az emberi kapcsolataink.

Ti milyen szeretetnyelvet beszéltek? A következő írásokban egyenként is átvesszük őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük