Kapcsolataink közös jellemzője a tudattalanság. Szoktam mondani a klienseknek, hogy mind batyut cipelünk. Mind, akik belemerülünk egy adott kapcsolatba, valamiféle tömött batyuval érkezünk, amiben sok minden van. A szüleinktől hozott minták, amelyek már első körben meghatározzák a kapcsolati mintáinkat. Az, ahogy viselkedtek egymással, amilyen szereposztásban éltek, amilyen játszmákat játszottak, nagy valószínűséggel mi magunk is hasonló jellegű viselkedés mintákat vonzunk be.

Akár rövidebb távú, akár hosszabb távú kapcsolatokról beszelünk, mindegyiknek van egy sajátos dinamikája, amely legtöbbször megismerkedéskor dől el. Ugyanis egy kapcsolatnak az energia mintáját a felek határozzák meg, mégpedig úgymond hallgatólagosan, mert mindkét fél tudattalanul magával hozza a fent említett szülői mintát az ebből fakadó elvárás csomagot. Valamint azt a képet, amelyet magukban hordoznak arról, hogy milyen is ez kapcsolat vagy házasság.  Ilyen módon alakulnak ki a játszmák a felek között. Mit értek ez alatt?

Választásainkban nem vagyunk tudatosak. Keressük azokat a megélési helyzeteket, amiket ismerünk. Mert azt érezzük, hogy így uralni tudjuk őket, hiszen ismerjük ezeket a metódusokat. Ezekben a zárt körökben-(ál)biztonságban érezhetjük magunkat.  A tudatosság keresésének, az önismeret fejlesztésének ezen az életterületen (is) hatalmas jelentősége van. Hiszen ha dolgozunk ezeken a mintákon, ezeken a tartalmakon, akkor esélyünk van megváltoztatni a játszmákat, esélyünk van kilépni bizonyos helyzetekből.  Ilyen módon lehetséges minőségi kapcsolatokat bevonzani, fenntartani és megélni. Ezeknek a játszmáknak a lényege az energia szerzése. Különféle módokon szerezhetünk energiát: felnőtt módjára, vagy éppen a fent említett tudattalan tartalmak lejátszásával nyert energiára. Ne legyenek illúzióink, a látszólag vesztes fél is nyer: mégpedig a megbántás érzésével, a fájdalom érzésével, az áldozati energia érzésével és fenntartásával továbbra is gondoskodik az általa ismert minták generálásásról és fenntartásáról. 

Így ha a kapcsolatokban állandósul a vita, a veszekedés, és egyfajta folyamatos ismétlődés, akkor érdemes belenézni, megnézni, hogy mi is munkálkodik a háttérben. És ha nem boldogulunk ezekkel a tartalmakkal, akkor kérjünk segítséget.

 

 

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük