Te is minden évben fogadalmat teszel valamilyen nehezen működő életterülethez kapcsolódóan? Akkor most e szösszenetnyi írás neked szól, hogyan váltsd valóra a vágyad.

Remek dolgok ezek a fogadalmak, hiszen a jobbítást tűzik ki maguk elé, csak megvalósítani nehéz őket, és általában a kezdeti próbálkozások után el is halnak.  A probléma már a kezdeteknél ott van, azt mondjuk ezt és ezt akarom a jövő évre vonatkozóan. ÉS ennyi. Egy kis ideig működnek is a vágy eléréshez tett lépések, de az idő múlásával csökken a kedv és a kitartás is.

Az első gond az, hogy tulajdonképpen nincs a konkrét cél kitűzve. Így mihez tartsa magát az elme, az agy? Hogyan tudna fókuszálni? Hiszen csak annyi van meghatározva, hogy: gazdagabb akarok lenni, jobb állást akarok, le akarok fogyni. Csupa általános kijelentéssel van megfogalmazva az újévi tervek zöme. 

Tehát az első lépés: konkrét cél kitűzése.

  • mennyit akarok lefogyni
  • hol akarok dolgozni, milyen pozícióban
  • mit jelent a gazdagabb akarok lenni kifejezés számokban

Nagyon pontosan megfogalmazott célokkal már el lehet indulni.

A következő gond az intervallum hiányával van.

A következő lépés: mikorra akarom ezeket a terveket elérni?

Az, hogy 2017 az nem elég, hiszen megfoghatatlan, tág fogalom. A céloknak reális, valamihez kötődő, kézzelfogható dátum szükséges, hogy az erőforrásokat mozgósítani tudja.

  • 2017 május 5
  • 2017 június
  • 2017 december 31

Ezek pontos és határozott időintervallumok. Fontos, hogy inkább több kisebb rész cél legyen, mint túl nagy.

Ha ezt a két elvet figyelembe vesszük, akkor máris nagyot léphetünk a célok megvalósítása érdekében.  Sok sikert és boldogságot 2017-re!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük