A kép igazán szemléletesen tudja érzékeltetni, hogy sok esetben ugyanarról a dologról beszélünk, csak más és – más szemszögből. Hány esetben van vérre menő vita, beragadt helyzet, kommunikációs megrekedés, mindez azért, mert egyetlen szempontból nézzük csak a dolgokat. És természetesen, kizárólag a saját szemszögünkből. A valóság sosem csak egy módon nyilvánul meg. – szerencsére. Milyen szép lenne, ha csak csendben és nyugodtan végighallgatnánk egymást. Rögtön kiderülne, hogy talán nem is beszélünk teljesen más dologról, inkább csak másképpen mondjuk el a gondolatainkat.
Egyébként fontos-e hogy kinek van igaza? Jó-e győzni a játszmában? ÉS ha igen, meddig jó az érzés, hogy megnyerted a vitát? Minden ilyen érzés csak ideig-óráig tart és végső soron energiarabló. A győztes pozíciója óhatatlanul ellenérzést kelt párunkban, gyerekünkben, barátunkban. A neheztelés érzése bekúszik a kapcsolatba, rombolóvá változtatva azt.
Ha viszont értékes, hasznos beszélgetés folyamán vitatjuk meg a nézőpontjainkat, erősítő lehet. Így nem ellenségként, hanem partnerként viszonyulok a helyzetben a másikhoz. Arról nem is beszélve, hogy mindig tanulhatunk új szempontokat, új megközelítési módokat is. A megértés baráttá tesz. A vetélkedés pedig ellenséggé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük