Tehát ott tartottunk, hogy a gyerekünk születésekor átmenetileg elvesztjük a Férfi-Női szerepeket, női részről bekapcsol az anyai ösztön, ami talán erősebb minden ösztönnél a világon. A fókusz teljesen átállítódik a babára. Ilyenkor természetes, hogy a férfi jelentősen háttérbe szorulva érzi magát.

Itt lesz az első kapcsolati krízis, hogyan oldjuk meg azt, hogy ne csak anya-apa szerepben éljük a mindennapokat. Időnként ez olyan nehéz, hogy évek telhetnek el, mire arra ébrednek a párok, hogy valami nincs rendben közöttük, elhidegültek, ismeretlenek egymás számára. A feleség bezártnak érzi magát, a férj elhanyagoltnak és magányosnak.

Könnyebb azoknak a pároknak, akik rendelkeznek nagymamával vagy segítséggel, számukra könnyebb megoldást találni. Tapasztalatom szerint mégis kevesen kérnek segítséget, mert olyan szimbiózist alakítanak ki maguk és a baba körül, amibe nem fér bele az, hogy a kicsit a nagyira bízzák. Pedig nagyon fontos lenne, a saját szerepkörben és a nagymamai szerepkörben is.

Akiknek nincs segítségük, kénytelenek bébiszittert keresni. Abszolút átérzem ennek nehéz voltát, mert valaki másra bízni a gyermekünket, nagyon fájdalmas dolog. De egész biztos van olyan, akit ismerősi körben, megbízható referenciával lehet találni, és alkalmazni. Igen, tudom, ez drága mulatság, de mégis: havi egy este a házasságunk tartalmassá tételében fontos.

Havi egyszer egy közösen eltöltött este: minden pár megérdemelt és alapvető szükséglete lenne ez. Hiszen ilyenkor tényleg csak egymásra figyelnének, s nem a gyerek körüli teendőkre. Jó lenne, ha ilyenkor az agy is kikapcsolna, és nem a gyereken morfondírozna a kettesben töltött estén.

Az is megoldható, ha végképp nem sikerül a kimozdulás, a kikapcsolódás egy semleges színhelyen, hogy otthon, a gyerekek lefekvése után kicsit beszélgetni egy üveg borral megspékelve. Tilos ilyenkor a szokásos témákat említeni, amik együtt járnak: csekkek, gyerek, pelenka, költségek. Sokkal inkább beszélgessetek magatokról, a gondolatatokról, és a vágyaitokról. Ezek a meghitt pillanatok azok, amik az elhidegülést, a távolságot enyhítik; közelibbé és szorosabbá teszik a kapcsolatot.

Nektek van ilyen elvonulós estétek?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük