Nagyon remélem, hogy ez a szó már szinte beékelődik a köztudatba, mert akkor elmondható az, hogy sokunkat érdekel a kapcsolatunkban lévő szeretet fenntartása.

A szeretetnyelvet Gary Chapman elismert párkapcsolati terapeuta állította fel, illetve publikálta könyvében.

Tanácsadásai során vette észre, hogy az emberek különböző módon mutatják ki a szeretetüket, illetve várják el azt, vagyis érzik szeretve magukat. Ezt a szeretetnyelvet 5 fő minőségre bontotta, amely kategóriák közül az egyik erőteljesebben, kiemelkedőbben jellemző ránk. Természetesen színtiszta, abszolút szeretetnyelve senkinek nincs, de mégis van egy elsődleges nyelv, amiből ha hiányt tapasztalunk, akkor azt szeretetlenségként éljük meg, és ennek eredőjeként érezhetjük az eltávolodást egymástól, illetve gyűlhet fel harag a kapcsolatban a másik iránt.

Ez az öt szeretetnyelv az alábbi felsorolásban látható:

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Miért fontos ez a kapcsolatokban? Ha példának okáért az én szeretetnyelvem a testi érintés, és úgy érzem szeretve magam, hogy sok ölelést kapok, illetve szoros közelséget igényelek a társammal, akkor számomra nem igazán lesz a napi virágcsokor a szeretet kifejezése. Természetesen értékelhetem a napi virágcsokrot, de ettől még nem érzem szeretve magam, mert nem ezen a nyelven beszélek.  Vagy másik példát hozva: ha én azt szeretem, hogy szívességeket, figyelmességeket tegyenek meg nekem: mosogassanak el, vigyék ki a szemetet, vagy épp a gyerekekkel kapcsolatos teendőkből vállaljon át rendszeresen, akkor viszont hiába ölelget a társam, ha én nem erre vágyom. És így tovább, példák sokasága állhat rendelkezésünkre.

A jó kapcsolat fenntartásának első lépéseként segít, ha megállapítjuk: én vajon milyen szeretetnyelvet beszélek?  És ha ez megvan: a Társam milyen szeretetnyelven ért?

Abban az esetben, ha sikerült meghatározni ezt a két fontos elemet, máris tettünk egy lépést a kiegyensúlyozott kapcsolat felé. Ha ugyanis rájövök, hogy a Párom az Elismerő szavak nyelvén ért, akkor teszek érte, hogy ezen a módon Ő szeretve érezze magát. És ha kommunikációval tudtára adom, h én milyen nyelven beszélek és érzem szeretve magam, akkor ez a figyelem visszaáramlik hozzám, amiből töltekezve, újra tudok adni a másik félnek.

Ha kíváncsi vagy a tesztre és az eredményére, akkor itt tudod kitölteni.

Szeretetnyelv_teszt

Kíváncsian várom, hogy számotokra mi az elsődleges szeretetnyelv! Megköszönöm, ha megosztjátok kommentben is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük