Életünk minden egyes pillanatát áthatják a döntéseink. Nincs olyan helyzet, amelyben ne kellene két vagy több dolog közül választani. Ezekből a kisebb-nagyobb döntésekből alakul a sorsunk fonala. Nincs ez másképp a kapcsolatainkban sem.

Nap, mint nap döntünk arról, hogyan szeretnénk élni, milyen kapcsolatot akarunk létrehozni. Bár legtöbbször ez nem tudatos döntés eredménye, mégis, választásaink nyomot viselnek magukon. Naponta hozzuk meg a határozatot, hogy ma vita, esetleg béke van közöttünk, hogy felhúzzuk-e magunkat apróságokon, vagy épp mérlegelünk arról, hogy mi ér meg egy kiadós veszekedést. Döntünk az életünk minőségéről, a közös programokról, a gyerekeinkről, (ha vannak), és megpróbáljuk együtt húzni a csónakot egy közös cél felé, jó esetben pedig döntést hozunk egy közös értékrend kialakításáról.

Vannak olyan esetek, amikor megállunk, és elgondolkodunk az eddig irányon a közösen megtett úton. És mint mindig, ilyenkor is van választási lehetőségünk. Ha kicsit madártávlatból nézzük az életünk eseményeit, rálátást kaphatunk arról, hogy merre fele tartunk. Jó irányba mozdulunk-e? Ezt akartuk? Ilyennek képzeltük az utunkat?

Amikor egy-egy ilyen fordulóponthoz érünk, és látjuk a képzeletbeli mozinkat, akkor többféle döntést is hozhatunk. Nagyon fontos, és annyira szeretném hangsúlyozni, hogy mindig van választási lehetőségünk!

  • szembenézhetünk az életünkkel őszintén, és választhatunk bizonyos fajta életstílust valaki mellett
  • dolgozhatunk a kapcsolaton, ha az irány jó, csak épp az iránytűt kell megtalálni, hogy még jobb legyen
  • és ki is léphetünk belőle, ha az a kapcsolat nem szolgál, hanem inkább rombol

Mindegyik esetben az őszinteség a fontos. Mi az, ami igazán fontos nekem vagy a társamnak vagy a családunk egészének? Boldog vagyok-e, ezt akarom-e? Itt akarok maradni így és most, és dolgozni ezen, vagy váltok? Ha váltani szeretnék, meg tudom-e lépni?

A válaszok néha nagyon egyszerűek, és könnyedén jönnek, néha megkínoz minket, és néha maga az élet segít ahhoz, hogy egy helyzet megoldódjon. Néha pedig segítséget kell kérni, mert egyedül nem megy, kell valami külső szem, aki mégsem elfogult.  Ha pedig így van, akkor itt vagyok én, szívesen segítek.

info@parkapcsolatmuhely.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük